Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Учат изкуствен мозък да говори

Учат изкуствен мозък да говори

Изследователи на изкуствен интелект от Великобритания и Италия са създали изкуствен мозък и са започнали опити да го научат да говори, съобщават Techradar. Мозъкът, наречен ANNABELL (Artificial Neural Network with Adaptive Behavior Exploited for Language Learning), работи чрез мрежа от 2 млн. изкуствено-създадени неврони. Броят им е равен на броя на невроните, действащи в мозъка на пчела или хлебарка.

Целта на опита е да се изследва начина, по който човешкият мозък развива способността да изпълнява комплексни функции, каквато е говоренето. ANNABELL няма предварително кодирани данни за езици в себе си и обучението й е изцяло чрез пряко общуване.

Към момента опитите са доста успешни. След като в ANNABELL са вкарани бази данни от думи и изречения, започват да й се задават въпроси. Тя успява да отговори на 85-95% от тях, като все още се затруднява с по-комплексните питания. Според списание "Discover" тя звучи изключително "човешки" по време на разговор, но още е доста далеч в развитието си от момента, когато би могла да мине за истински човек.

Следващият етап на проекта е монтирането на ANNABELL в робот, позволявайки на изкуствения мозък да се запознае със света около себе си в реални условия. Прогресът им можете да следите в журнала PLOS ONE, който се ъпдейтва всекидневно от ученето.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе