Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

След кабинета - клатят и съдебната система

След кабинета - клатят и съдебната система
  • Градската десница компенсира угасващия протест с 5 удара по прокурорите
  • Умни и красиви с откоси към Гешев по две линии - европейска и родна


Отпуските свършиха, децата тръгнаха на училище, с последното море за 22 септември цялата протестна безгрижност лято 2020 с марка жълтите павета си отиде. Заедно с умните и красиви млади, чиято учебна година в престижните университети на Западна Европа започна. Кошмарните фактури на "Топлофикация", предстоящото поскъпване на газа, а с него и на цените, както и очакваната нова вълна безработица, стана причина повечето протестиращи да се съсредоточат върху битовите си дела, вместо да слушат едни и същи отровни речи на Бабикян, Минеков и Хаджигенов. Дори театралното превземане на Народното събрание във вторник вечерта не донесе очакваната от градската десница нова искра на народно недоволство.  Угасващият протест накара мозъчния тръст на умните и красивите да търси нови лостове и опорни точки за атака срещу вечните врагове Борисов и Гешев. И лесно ги откри. Съсредоточи целия си арсенал върху главния прокурор и правосъдната система. Като за по-ефикасен резултат отвори две фронтови линии - европейска и родна. За няма и три дни градската десница нанесе 5 удара, опитвайки се да разклати съдебната система у нас.

 

Случаят "Шпигел"
Първият залп дойде с иначе авторитетната марка "Шпигел". В статия за германското издание със съавтор Димитър Ганев, светкавично преведена в изданието на Прокопиев "Дневник" (в което междувременно той е бил редактор), както и в присъдружните "Медиапул" и "Клуб Z" на Огнян Донев, премиерът Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров бяха набедени, че са съдействали извън рамките на закона за предаването на турския гражданин Мустафа Буюк на властите в родината, му малко след опита за преврат срещу Ердоган. Авторите на статията се позовават на информация от "секретни съобщения от турското посолство в София".
Кой е Димитър Ганев? "Правен свят" разкри, че това е доведеният син на Елисавета Панова - съпруга на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Ганев е син на бившия съпруг на Елисавета - Иван Ганев, но от първия му брак.
Сегашният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров само за ден охлади страстите на всички, които потриваха ръце, че претоплената манджа ще изяде главите и на него, и на Борисов. Той излезе с официална позиция, в която посочи, че "през август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е "липсата на валидни документи" и че той "е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи". "Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас. Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране", написа Цацаров. От позицията му стана ясно, че или интерпретацията на "секретните съобщения" е зле направена от авторите на статията в "Шпигел", или информацията в тях е била целенасочено изкривена, за да се засегнат определени имена. И в двата случая обаче става дума за откровена клевета.
Ганев веднага се оправда, че не се познава лично с Лозан Панов и обяви, че никога не е разговарял с него. Със съпругата на Панов пък в последните 15 години имал взаимоотношения единствено в съда. Но едва ли е случайно, че статията в "Шпигел" идва само седмица след като същото издание даде трибуна на самия Панов. Публикува негово обширно интервю, което кореспондираше с кампанията срещу правителството и главния прокурор в България, а имаше и косвена атака срещу институциите на ЕС. След като Берлинският скандал не успя да набере скорост, фокусът на умните и красивите се премести бързо в Исландия.  

Случаят Клеър ДейлиЕтикети:    

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе