Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ударът срещу талибаните ще спре мирния процес в Пакистан

Ударът срещу талибаните ще спре мирния процес в Пакистан

Пешавар. Пакистанските талибански бойци тайно погребаха лидера си в събота, след като той бе убит от американски безпилотен самолет, и бързо намериха негов заместник, като обеща вълна от атентати в отмъщение за убийството, предаде Ал-Джазира.

Правителството на Пакистан осъди убийството на Хакимула Мехсуд като опит на САЩ да доведат до провал планираните мирни преговори и извикаха посланика на САЩ в знак на протест. Някои депутати поискаха блокиране на захранващите натовски линии на САЩ в Афганистан.

"Убийството на Хакимула е убийството на всички усилия за мир", заяви министърът на вътрешните работи Чаудри Нисар. "Американците са заявили, че подкрепят усилията ни за мир. Това ли е тази подкрепа?"

Мехсуд, който имаше награда от $5,000,000 за главата си, и други трима са били убити в петък в Мираншах в северозападната част на Пакистан.

Колата на Мехсуд е била ударена, след като е участвал в заседание на талибанските лидери, каза представител на пакистанските талибани, добавяйки, че тялото Мехсуд е било "обгорено, но разпознаваемо". Неговият бодигард и шофьор също бяха убити.

Той е бил тайно погребан под прикритието на тъмнината в ранните часове на фона на опасенията , че погребението му ще бъде атакувано от безпилотни самолети на САЩ.

"Всяка капка кръв на Хакимула ще се превърне в самоубийствен атентат", заяви Азам Тарик, пакистански говорител на талибаните.

"Америка и техните приятели не трябва да се радват, защото ние ще си отмъстим за кръвта на нашия мъченик."

След ликвидирането на лидерът на талибаните в Пакистан Хакимула Мехсуд е обявена „червена" степен на тревога заради очаквани удари като отмъщение за смъртта му, предаде ДПА. Засилени са мерките за сигурност около летищата и други важни обекти.

Пакистанските талибани гласуваха техен водач да стане Хан Саид, който досега бе вторият по важност командир на организацията "Тахрик-е-талибан Пакистан", съобщи Ройтерс.

Саид, наричан също Саджна, застава начело на пакистанските талибани, след като в петък при нападение с американски безпилотен самолет бе убит водачът им Хакимолла Мехсуд.

Смята се, че Хан Саид е планирал нападението от 2012 г. срещу затвор в Североизточен Пакистан, при което бяха освободени почти 400 затворници, както и нападението от същата година срещу пакистанска военно-въздушна база.

Съединените щати настояват, че с Пакистан имат общ интерес в прекратяване на екстремисткото насилие, след като Исламабад обвини Вашингтон в разрушаване на усилията за мирни преговори с талибаните чрез убийството на техния лидер Хакимула Мехсуд при въздушен удар на безпилотен самолет, предаде АФП.

„Съединените щати и Пакистан продължават да имат съществен, общ стратегически интерес от прекратяване на екстремисткото насилие, за да се изгради по-проспериращ, стабилен и мирен регион", каза говорител на Държавния департамент. Той е отказал да потвърди или коментира информацията за смъртта на Мехсуд.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе