Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

САЩ и Великобритания подслушвали онлайн игри

САЩ и Великобритания подслушвали онлайн игри

Лондон. Американски и британски шпиони са проникнали в онлайн игри като World Of Warcraft, в опит да се идентифицират терористични заплахи, предадоха световните агенции.

Съобщава се, че агенти под прикритие, работещи в виртуалните вселени са наблюдавали съобщения и платежните системи.

Американската агенция по национална сигурност заяви, че подобни онлайн игри може да позволи на търсени от разузнаването да общуват свободно.

В понеделник информацията бе публикувана от The Guardian и New York Times. От тях става ясно, че двете агенции са изградили инфраструктура, способна да събира информация от виртуалните светове. Освен това са разполагали агенти в World of Warcraft, Second Life и други популярни онлайн дестинации. Правени са и опити за вербуване на информатори сред потребителите на игрите.

Един от секретните документи от 2008 г., озаглавен "Разработка на методите за използване на игри и виртуални среди от терористи", акцентира върху риска тези игрови общества да бъдат оставени без достатъчно добро наблюдение. Притесненията на агентите са, че там могат да се събират терористи, които да обсъждат и планират своите действия.

От доклада става ясно също така, че толкова голям брой агенти са инфилтрирани в тези светове, че е необходимо създаването на специално звено, което да не позволи те да се шпионират помежду си.

Документите, чийто източник е Едуард Сноудън, не споменават дали усилията на агенциите са предотвратили терористични атаки.

Говорител на World of Warcraft и компанията-майка Blizzard Entertainment заяви пред Guardian, че са нямяли информация за провежданото на подлушването.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе