Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Има съгласие на Съвета за сигурност за смяната на кандидатурата ни за ООН

Има съгласие на Съвета за сигурност за смяната на кандидатурата ни за ООН

Снощи Съветът за сигурност разгледа въпроса и взе решение да разпространи писмото на премиера Бойко Борисов до всички държави членки на ООН и по този начин Кристална Георгиева става официална номинация за генерален секретар на ООН, която е и единствената на България за този пост. Това обяви в кулоарите на НС министърът на външните работи Даниел Митов.

Той отхвърли информациите, че Русия е блокирала кандидатурата на Георгиева. „Няма писмо, няма и възражения от Москва", подчерта Митов.

По думите му имало единствено искане за техническо доуточняване какво означава единствен кандидат. На това страната ни е отговорила, че българското правителство е отменило решението за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият кандидат, подкрепян от България е Кристална Георгиева. На база на това и Съветът за сигурност допуснал кандидатурата й за генерален секретар на ООН.

Според него Кристалина Георгиева има големи шансове да бъде сред сериозните играчи, които се обсъждат за бъдещ генерален секретар на ООН, въпреки че се включва по-късно в състезанието. „Ще работим с всичките си сили да съберем подкрепа от Източноевропейската група в ООН", каза той. Първото изслушване на Георгиева е в понеделник. Митова обаче предупреди, че не може още на старта й да се очакват някакви бомбастични резултати.

Помолен да коментира отказът на Ирина Бокова да се оттегли от надпреварата, Митов каза: „Не коментирам повече номинация, която не е българска".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе