Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Орешарски призовава за диалог по основните въпроси за Украйна

Орешарски призовава за диалог по основните въпроси за Украйна

Брюксел. Вярвам, че диалогът ще доведе до сравнително бързи решения за отрегулиране поне на основните открити въпроси на този етап. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски след днешния извънреден Европейски съвет в Брюксел. Позитивно е извеждането на обща декларация на европейските държавни и правителствени ръководители, обясни той. „В декларацията е подчертано, че се разчита на диалог, в който водещите трябва да бъдат Киев и Москва. ЕС би трябвало да участва под различни форми, като стимулира този процес, а не пряко да се намесва", каза още премиерът, цитиран от правителствената информационна служба. И добави, че е изразена готовност на ЕС да участва в усилията за деескалация на напрежението в различни формати, в това число и като контактна група. „Счита се, че решението на проблема трябва да стане чрез разговори между Русия и Украйна", отбеляза министър-председателят. Според него би било добре да има поне стартиране на разговорите до следващия Европейски съвет. „Ако разговорите стартират, се надяваме да се очертаят направленията, в които те текат", каза премиерът.

Декларацията започва с призив към Русия да изтегли незабавно въоръжените си сили и да осигури достъп на международните наблюдатели. Документът съдържа и подкрепа за териториалната цялост и независимостта на Украйна. Също така осъжда решението на парламента на Крим за референдум – представя го като незаконно в контекста на украинската конституция, продължи Орешарски.

„Европейският съвет по същество потвърди решенията на Съвета на външните министри, в това число да прекрати преговорите с Русия по визовите въпроси и по новото споразумение с Русия. Беше подкрепена позицията за решението на европейските страни-членки на Г8 и на европейските институции да спрат подготовката си за участие на срещата в Сочи. В декларацията е подчертано, че всякакви по- нататъшни стъпки от страна на Русия към ескалация на напрежението ще доведе до нов кръг мерки от страна на ЕС, които могат да включат различни икономически сектори", изтъкна министър-председателят.

Одобрен е пакет финансова помощ за Украйна общо в размер на 11 млрд. евро в следващите няколко години, като 3 млрд. евро. от тях идват от ЕК. „Потвърдени бяха два ангажимента – за визова либерализация с Украйна и за подписване на Споразумението за асоцииране с Грузия и с Молдова не по- късно от август тази година", каза още министър-председателят, пише пресцентърът на правителството.

„Каквито и да е санкции не биха се отразили положително не само на нас, но и на която и да е страна-член на ЕС. Въпросът не е само да се мерят ефектите, а да се нормализира обстановката в Украйна, която обстановка в този си вид представлява заплаха за сигурността в региона. Никой не е привърженик на разширяване на обхвата на санкциите – това пролича и при дебата". Това бе отговорът на премиерът на въпрос как биха се отразили евентуални санкции за Русия.

По отношение на доставките на горива и на газ министър-председателят изтъкна: „По наши оценки на този етап отчитаме като ниска степен на достоверност спирането на газовите доставки. Днес украинският премиер спомена, че има дълг около 2 млрд. евро към Газпром, който ще направят всичко възможно да бъде изчистен, за да може редовно да получава газ не само Украйна, а и европейските страни от по- източната част, които са в по- голяма степен зависими от руския газ. Що се касае до нашата готовност – находището в Чирен има известен капацитет. При рационализиране на вътрешните доставки, тази газ е достатъчна за около месец и половина. Като добавим и ограничения ни добив от едно от находищата, които функционират и при ограничено потребление – до два месеца можем да издържим". Премиерът каза още, че тъй като е краят на зимния период, газохранилището в Чирен не е пълно, но от миналата седмица то се нагнетява, така че да се възстанови газта, ползвана през зимните месеци, пише още правителственият информационен център.

„Новият украински премиер ни запозна с фактическата обстановка в Украйна. Естествено беше той да изрази безпокойство от продължаващото напрежение в неговата страна и призова държавните и правителствени ръководители на ЕС да ускорят подписването на Споразумението за асоцииране. Беше решено да се ускори подписването на политическата част от Споразумението. Що се касае до икономическата – евентуално след по- задълбочен анализ на ефектите", допълни Пламен Орешарски.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе