Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Първанов: Правителството да реагира за "Южен поток"

Първанов: Правителството да реагира за

Сливен. От вчера насам се разбра, че комисар Йотингер е обявил замразяването на "Южен поток" заради случважщото се в Украйна. Това е едно решение, което трябва да предизвика българската реакция. Това обяви пред журналисти в Сливен президентът Георги Първанов (2002-2012).

Правителството трябва да търси съюзници. АБВ предлага водачите на листи за евроизборите и да спорят, но и да намерят дългосрочна стратегия. Не бива България и няколко по-малки страни да плащат цената на това тежко противопоставяне между Русия и Украйна, между Изтока и Запада, каза Първанов. Според него замразяването на "Южен поток" трябва да предизвика не само българската реакция, но и на останалите държави. Ние сами си го изпросихме това решение. Никой не ни караше да даваме правата на комисаря. Сега обаче трябва да защитим своите интереси, заяви Георги Първанов. Според него "Южен поток" е изключително важен европейски проект, който не може да става заложник на противопоставянето между Изтока и Запада. Първанов даде положителна оценка на отиването на външния министър Криситян Вигенин при българите в Украйна през Одеса. "Това, че господин Вигенин отиде през Одеса при българите в Украйна беше добре. Не мога да преценя срещите му в Киев, каза Георги Първанов.


Намирам за порочна, твърде ретро и опасна тази тенденция, която върви от "Позитано" надолу в партията. Тя е заложена в решението за нашето изключване, от което наднича Йосиф Висарионович. Това заяви президентът по повод искането на ИБ на БСП-Сливен за уволнението на зам.-кмета на общината Иван Славов, заради връзките му с АБВ. Това показва слабост и страх. Но и насажда страх. Репресията търси психоефект, за да се уплашат колкото се може повече хора. Припомнете ми един случай, при който аз съм порицавал, и през ум не ми е минавало да свалям доверие и да изключвам докато ръководех партията. Специално благодаря, че до дясното ми рамо е Иван Славов, с когото сме съратници от много време и който е един от символите на почтеността в българската политика, каза Георги Първанов. Той добави, че в БСП в момента членуват между 120 и 150 хиляди души. Аз завишавам бройката съзнателно, защото така ми се иска. Всички останали са потеницални членове на АБВ, смята Първанов. В Сливен той се срещна с инициативната група от четирите общини, която създава структурата на АБВ.

Ще вземем над 250 000 гласа

Ние ще вземем десетина пъти повече от това, което ни дава Димитър Дъбов и някои социолози, които имат договори с определени политически централи. Над 250 000 гласа ще получим на европейските избори, заяви в Сливен президентът Георги Първанов (2002-2012).

През 2001 година някои социолози ми даваха "щедро" трето-четвърто място на президентските избори. Знаете какво се случи, каза Първанов. Той подчерта, че е удовлетворен от качествения състав на инициативната група, която създава структурите на АБВ в региона.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе