Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ООН осъди балистични тестове на Северна Корея

ООН осъди балистични тестове на Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН строго осъди новите изстрелвания на балистични ракети от страна на Северна Корея.

В единодушна позиция на членовете му, подкрепена и от Китай, който в повечето случаи действа като съюзник на Пхенян, съвета определи двете тестови изстрелвания от вчера като "неприемливи" и "очевидно нарушение на резолюциите" на международната организация.

Позицията беше съгласувана на закрито заседание, свикано от САЩ. Северна Корея изстреля две балистични ракети със среден обсег, които паднаха в Японско море.

Това е пореден провокативен акт на Пхенян, след тестът на ядрено оръжие в началото на годината и други балистични изстрелвания след това. Те вече доведоха до строги санкции на ООН срещу комунистическата диктатура.

Американският представител в Съвета за сигурност Саманта Пауър заяви, че новите тестове показват необходимостта от възможно най-бързо привеждане в действие на санкциите, които ограничават минната промишленост, търговските връзки и финансовия сектор на Пхенян.

Вчера президентът Барак Обама подписа заповед за налагане на санкциите от страна на Вашингтон.

Пратениците на Япония и Великобритания се присъединиха към критиките на САЩ. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече изстрелванията "дълбоко тревожни" и призова Пхенян да спре ескалацията на напрежението, както и да се съобразява с резолюциите на ООН, които не позволяват на страната да продължава ракетната си програма.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун тази седмица нареди още тестове на балистични ракети и ядрени глави, пише БГНЕС. Страната му е обект на пет различни пакета от санкции на ООН, които последваха първите й ядрени тестове през 2006 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе