Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Орешарски: Дълговете в енергетиката са над 5 милиарда

Орешарски: Дълговете в енергетиката са над 5 милиарда

София. Общо дълговете в системата на енергетиката са над 5 млрд. лв. Това обяви пред БНР министър-председателят Пламен Орешарски.

„Енергетиката е в доста критично състояние. Сигурно съвкупно дълговете, ако ги сметнем на всички участници в енергийната система, да не казвам голяма цифра, но поне 5 милиарда сигурно надхвърлят", каза премиерът.

По думите му сега правителството се опитва да задържи цената на тока, а през следващите месеци е много важно да се предприемат мерки за реблалансиране на системата. Целта е да бъде постигната „ако не пълна стабилизация, то поне стъпка по стъпка нормализиране" на ситуацията.

Всичко на масата

Той отхвърли критикити, че управленските решения се взимат задкулисно и той няма думата. По думите му решенията се взимат на заседанията на Министерския съвет, а по отношение на кадровите решения, Орешарски смята, че те не са най-добрия пример.

„Ако ми посочите в минали кабинети обществени обсъждания за кадрови назначения, може би ще отчета като грешка, че повечето кадрови решения не ги обсъждаме обществено. Това не е нормално. Не знам в друга европейска страна да се обсъждат кадрови решения", коментира Пламен Орешарски.

Внимателно с интервютата

Премиерът отправи и призив към всички, които дават интервюта за чужди медии. Преди дни президентът Росен Плевнелиев отправи критики пред германското списание „Фокус".

„Бих отправил призив към всички общественици: Да не смесваме толкова темите за вътрешнополитическа консумация и изявленията ни навън. Изкарваме картината по-черна отколкото е. Понякога се престараваме със самокритичност, което ни изиграва лоша шега", каза Орешарски, като уточни, че няма предвид интервюто на президента, а всички изявления навън.

Не се задава оставка

Премиерът отново каза, че засега няма намерение да подава оставка.

„Заявих публично, че ще си подам оставката, когато не мога да си изпълнявам функциите, според моето разбиране за тях, както и когато от партиите и политиците предлагат мерки, които не не смятам че сега трябва да бъдат изпълнени", обясни Орешарски.

По думите му в момента няма симптоми за разногласия с партиите и политиците и към момента изпълнителната и парламентарната власт имат добро съгласуване и добра координация.

Орешарски добави, че няма нищо ненормално да се искат вотове на недоверие, какъвто ГЕРБ вече внесоха.

„Опозицията е за това - да прави критики и да използва парламентарните инструменти за тези критики", каза той.

Банковата концентрация

Орешарски съобщи, че концентрацията на парите на държавните дружества в няколко банки намалява, но има още време, докато изтече гратисния срок за прилагането на наредбата. Тя беше приета от служебното правителство и въведе нови правила за депозиране на държавните пари. Междинен доклад на финансовото министерство показвал, че има напредък.

„Концентрацията на депозити в две банки, която преди беше доста голяма, е намалена, но все още не са влезли в изискванията на регулацията. По късно през годината те трябва да приведат дейността си в съответствие с тази наредба и това ще стане", каза премиерът.

Пари няма

„Следващата година няма да разполагаме с много повече пари от тази. Ясно е, че няма пари за по-разкошни социални програма", коментира премиерът по повод предстоящия дебат за Бюджет 2014.

Приоритет ще бъде осигуряването на работни места чрез заетост с помощта на фирмите, а не чрез програмите за временна заетост, каза той.

Орешарски допълни, че плановете за бюджетния дефицит през следващата година са, той да бъде като тазгодишния (2% от БВП след актуализацията на бюджета) или малко по-нисък.

Премиерът също така отчете, че за сто дни правителството му е свършило много неща, но и много не е. По думите му няма видимо изоставане от мерките, обявени малко след встъпването му в длъжност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе