Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Обама се закани да унищожи ИДИЛ

Обама се закани да унищожи ИДИЛ

Терористичен акт е нападението в Калифорния, заяви американският президент Барак Обама в рядко телевизионно обръщение, предавано на живо от Овалния кабинет в Белия дом.

Той обеща, че страната му ще преследва терористите, където и да се намират. Нарече ги „гангстери", „убийци", „част от култа на смъртта" и обяви, че въпреки тази заплаха няма да се изпращат сухопътни войски в Сирия и Ирак. Нещо, което част от опонентите му искат. Ще има обаче още повече въздушни удари.

Обама изключи възможността за изпращане на сухопътни войски в Ирак и Сирия.

"Не трябва да се впускаме за пореден път в една дълга и скъпа сухопътна война в Ирак или Сирия - това е нещото, което групи като ИДИЛ искат. Те знаят, че не могат да ни победят на бойното поле. Бойците на ИДИЛ са част от бунтовниците, с които се сблъскахме в Иран и са наясно, че ако окупираме чужди територии, те ще могат да подържат групировките си с години, да убиват хиляди наши военни и да изразходват ресурсите ни, както и да използват присъствието ни, за да привличат нови бойци", каза Обама.

Той отбеляза, че активната роля на мюсюлманските лидери е важна за борбата с екстремизма, но това не би било ефективно, ако в обществото има разединение:

Наша отговорност е да отхвърлим предложения, изискващи американците мюсюлмани да бъдат третирани различно, защото ако тръгнем по този път, ще загубим. Този вид разделение и това предателство спрямо ценностите ние в полза на групи като ИДИЛ.

Обама призова съгражданите си да не допускат терористичното нападение в Сан Бернардино да предизвиква враждебност към мюсюлманите и паралелно защити стратегията си на въздушни удари и специални операции в Сирия, като правилния начин за постигане на "трайна" победа във войната срещу ИДИЛ - групировката, която обяви нападателите Сайед Фарук и Ташфин Малик за свои "войници".

Барак Обама обяви и по-близко сътрудничество и обмяна на разузнавателна информация между САЩ, Франция, Германия, Белгия и Турция след атаките в Париж на 13 септември. Президентът заяви, че това е "нова фаза в стратегията на тероризъм".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе