Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нинова отваря "Позитано" за жени

Нинова отваря

Има стъклен таван за жените в политиката, каза евродепутатът Илияна Йотова 

Ако бъда избрана за председател на БСП, задължително ще има и жена зам.-председател на партията. Това каза по време на конференцията на Обединението на жените социалистки Корнелия Нинова. По думите й още 40 процента от по-ключовите позиции в партията трябва да бъдат поверени на жените от БСП.

"Ще говоря пред вас за свършеното, несвършеното, предизвикателството, претенцията и ангажимента. Свършеното – искам да имате самочувствие, че ние, жените в БСП свършихме съществената работа в отстояване на социалните политики, грижата за майките, за младите, за семействата, за бедните и никога – нито в опозиция, нито във властта не изневерихме на тази кауза", обърна се към форума Нинова. Към несвършеното през последните години от червените тя посочи други грешки на БСП, които "хвърлиха сянка върху този успех и хората останаха разочаровани".

Според нея предизвикателство пред социалистите е днес да покажат, че БСП е алтернатива на това, което се случва в България. "Реформата в здравеопазването на Бойко Борисов е геноцид. Реформата в образованието е гарантирана малограмотност на българчетата. Пенсионната реформа е удар по сегашните пенсионери и невъзможност за сегашните млади изобщо да се пенсионират", заяви Нинова.

Тя настоя ръководството на БСП да гарантира изпълнение на устава и 40% от местата в Изпълнителното бюро, общинските съветници, делегати да бъдат жени.

„БСП трябва да демонстрира самочувствие и смелост и да поиска от хората доверие да управлява, за да направим България справедлива и социална страна. Това ще е нашата мисия - да работим за спасяване на страната от пагубното дясно управление", каза по-рано председателят на жените социалистки Катя Николова. „Присъствието на жени в листите на БСП се увеличава в сравнение с предходен период, но все още е по-ниско от заложената уставна норма - 40%", каза още тя. В допълнение Катя Николова представи данни, според които в Местни избори 2015 за кметове на общини са били издигнати 16,2% жени, а в областните центрове 14%; в листите за общински съветници жените са 38%, а жените-водачи на листи са 25%; от избраните общински съветници от БСП в Местни избори 2015 – жените са 30%.

С пълно мнозинство Обединението на жените социалистки в БСП преизбра досегашния си лидер Катя Николова, съобщиха от пресцентъра на БСП. На днешната конференция, която се проведе в централата на БСП, бе избран и съставът на Националния съвет на Обединението, състоящ се от 75 членове.

Политиката за равенство е в нашите ръце, не чакайте мъжки подаръци, разкритикува отчета за дейността на Обединението на жените социалистки евродепутатът Илияна Йотова. „Ако човек чува само този отчет, си задава въпроса – просветителска организация ли сме или политическа? В крайна сметка каква е нашата задача – да имаме изнесена сателитна дейност с повече или по-малък обхват или реално да участваме в правенето на политика. Моята теза: Участваме в правенето и на държавната и партийната политика", каза Йотова.

Тя също зададе въпроса защо в представителните и ръководни органи на БСП присъствието се движи около 30-те процента. "Защо няма зам.-председател на партията жена? Никой ли не е достоен? Правя предложение – който и да стане председател на партията, непременно да има зам.-председател жена. Защо това да не бъде практика и на всички нива на управление в партията. Не искам да постаям въпроса за преференциите, от които жените като че ли най-много пострадаха. И едновременно най-силните гласове в БСП са на жени", заяви евродепутатът.

 
"Чу ли се нашето мнение, когато се формираше управлението? Не! Хайде да видим кои от нас предложиха двете жени министърки в правителството на Орешарски – може би днес е времето да чуем как стана това. Омръзна ми да ме наричат мъжко момиче, искам да ме уважават, защото съм жена, защото мога, защото съм на позиция, в кояро мъжете се вслушват в онова, което казвам и решавам", каза Йотова. И заключи: "Има ли стъклен таван – дотук си добре, но няма да те пуснем по-нагоре, защото си жена. Има го. Ако си на ръководен пост, ти си мъжкото момиче, а ако се провалиш, проваляш се, защото си жена".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе