Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Североизтокът чества Независимостта на България

Североизтокът чества Независимостта на България

Разград ще отбележи Деня на Независимостта на едноименния площад „Независимост”, до Общинския културен център. На това място преди 114 г. пред тогавашната градска управа е прочетен за пръв път в града Манифеста на Цар Фердинанд, с който е обявена Независимостта на България. Манифестът отново ще прозвучи в града, като част от програмата за Деня на Независимостта. Ще бъде представена и историческа справка за събитията, случили се през 1908 г. След това ще има програма от изпълнители от Центъра за подкрепа на личностното развиние в Разград. Общоградското тържество започва в 11:00 часа.

Също от 11:00 часа пред паметника на Васил Левски в Силистра ще бъдат поднесени венци и цветя по повод 114 години от Независимостта на България.

От 10 часа и 30 минути на площадката за ролери в Източния парк в Търговище започва и празнична програма, организирана от Фолклорен клуб „Омая“ с подкрепата на Община Търговище. Ще участват самодейци, ансамбли и фолклорни клубове от региона. Ще има  кътове по интереси за децата, занимания по зумба и други изненади. При валежи празникът ще се състои в зала „Дечко Стефанов“.

Шумен ще отбележи Деня на независимостта с историческа възстановка под надслов „Единна и независима България“. Тя ще се състои от 17 часа и 30 минутиа в парка до сградата на общината. По време на събитието ще бъдат пресъздадени картини от паметни дати в българската история. В събитието ще се включат представители на народните читалища в града. Организатори са Община Шумен и шуменското Сдружение „Жива история“.

Повече от 60 не особено известни исторически документа са включени в изложбата, подредена в Русе в Регионалбната библиотека "Любен Каравелов", по повод на 22 септември - Деня на Независимостта на България. Експозицията включва  оригинална снимка на княз Фердинанд с Мария-Луиза от 1891 година. Сред експонатите е и публикуваният химн на Независимостта, написан от бургазлията Георги Шагунов. Експозицията показва също различни книги и периодични издания, отразяващи Независимостта на България по повод на различни годишнини, изследвания на историци, както и спомени на участници от онези събития. Документите в изложбата са част от фонда на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе.


По публикацията работи: Антоний Петров

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе