Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ЕС ни натиска да заделяме повече за научна дейност

ЕС ни натиска да заделяме повече за научна дейност

Според еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер в бъдеще трябва по-голям процент от българския БВП да бъде инвестиран в научна дейност.

Научно ориентираните институции са много важни, включително и с цел конкурентоспособност, нещата не опират само до пари, но и до човешки ресурси, коментира Йотингер, който участва в граждански диалог днес в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Той отбеляза, че бизнесът и инвеститорите се нуждаят от добре квалифицирани млади хора.

Еврокомисарят каза, че в момента в научноизследователска дейност се инвестират 2 на сто от европейския БВП и целта е този дял да достигне 3 процента. Според него трябва да се инвестира в европейска съвместна работа.
Гюнтер Йотингер засегна и темата за необходимостта от обща земеделска европейска политика, както и за политиката за сближаване. Той отбеляза, че средната стойност на БВП на глава от населението е около 30 хиляди евро, но например в Люксембург е 90 хиляди, а в България - около 6500 евро.

Йотингер посочи, че от държавния бюджет страната ни инвестира около един процент от БВП в европейския бюджет, като за всяко евро, което плаща на Брюксел, обратно получава 5-6 евро в проекти и инфраструктура.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе