Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Убиецът от Мюнхен стрелял с пистолет играчка (ОБЗОР)

Убиецът от Мюнхен стрелял с пистолет играчка (ОБЗОР)

Пистолет, използван за театрален реквизит, е използван за кървавата атака в мола в Мюнхен в петък вечер, при която 18-годишният Давид Али Сонболи уби девет души. Това съобщиха днес германските медии и разследващите инцидента. От полицията съобщиха още, че Сонболи е планирал атаката поне една година, а един от идолите му бил норвежкия терорист Андерш Брайвик. Неслучайно и атаката била извършена точно в деня, в който се навършиха 5 години от извършеното от Брайвик клане на 77 души в Осло и на остров Ютьоя.

Пистолетът на Давид е билатеатрален реквизит, преоборудван и направен отново огнестрелен. Купен е от Словакия по интернет, обясниха от следствието. Иранецът поръчал оръжието чрез таен черен пазар - тъмна част от световната мрежа, в която се влиза само чрез специален софтуер.
Преди година Сонболи посетил германския град Винеден, където през 2009 година 17-годишният Тим Кречмер уби 15 души в състояние на амок. По време на посещението иранецът направил снимки на мястото на трагедията, като се смята, че оттогава насам е мислел как точно да повтори деянието. Идол на Сонболи бил и Андерш Брайвик, чийто манифест бил намерен в компютъра на 18-годишния младеж.
Страст на Сонболи били и компютърните игри, включващи стрелба и убийства. Той се заключвал за часове в спалнята си, играейки игри или сърфирайки в интернет.
Разследващите съобщиха още, че нападателят от Мюнхен е имал сериозни психични проблеми и дори лежал 2 месеца в психиатрична клиника през 2015 година. В останалото време вземал лекарства за тревожно разстройство и бил отблизо следен от здравните власти. В училище той бил тормозен от младежи от турски и арабски произход, но никой от тях не е сред убитите и ранените.
От полицията съобщиха още, че бащата на стрелеца го е разпознал на видеозапис, пуснат в интернет, още в петък вечер и лично се обадил в полицията. Родителите на младежа били в пълен шок и властите още не са успели да ги разпитат подробно.

Берлин затяга контрола над оръжията

Германските власти обмислят варианти за промени в законодателството и допълнително затягане на контрола над оръжията след стрелбата в Мюнхен, предаде Ройтерс.
"Трябва да направим всичко възможно, за да ограничим и да поставим под строг контрол достъпа до подобни оръжия", заяви вицеканцлерът и лидер на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел.
Вътрешният министър Томас де Мезиер посочи, че след нападението възнамерява да направи преглед на законодателството за оръжията, както и да поиска то да бъде подобрено, ако е необходимо. Де Мезиер посочи, че германските закони в тази сфера така или иначе са много строги.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе