Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Златев: Мониторинговият доклад ще е обективен и справедлив

Златев: Мониторинговият доклад ще е обективен и справедлив

Излизащият следващата седмица доклад за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка ще е обективен и ще вземе предвид изпълнението на дадените до момента препоръки, заяви ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев в сутрешния блок на телевизия Европа. Преди няколко дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че докладът ще е много положителен и подкрепи категорично България за Шенген. Златев също подчерта, че страната ни е изпълнила всички критерии и след положителния доклад остават само няколко крачки до приемането ни в Шенген.

"Това, което остава да се случи, е българското правителство да успее да убеди правителствата на тези страни-членки, които все още имат някакви съмнения относно готовността на България и Румъния да станат членове на шенгенското пространство, аз лично се надявам това да се случи", каза Огнян Златев.

С добрите си икономически показатели, стабилността, ниския дефицит, както и факта, че валутата ни е вързана към еврото, страната ни изпълнява до голяма степен критериите за влизане и еврозоната, подчерта още Златев. Нещо, за което страната ни също получи категоричната подкрепа на Юнкер.

Златев опроверга твърденията на някои експерти у нас, че приемането ни във валутния съюз може да доведе до сътресения в икономиката.

"Прибалтийските републики, ако щете страните от Централна Европа, които се присъединиха. Всяка една от тях е показала много добри резултати след влизането си в еврозоната, тоест икономиката се развива с много добри темпове, няма банкови кризи, валутата е стабилна, така че аз не виждам защо трябва да имаме ние някакви поводи за опасения", допълни още Златев.
Във връзка с българското европредседателство догодина страната ни ще е домакин на един от най-очакваните форуми по отношение на интеграцията на Западните Балкани. За първи път от 14 години насам председателстваща страна ще събере на едно място ръководителите на страните от този регион и на държави-членки на Европейския съюз.

"Има големи очаквания от една страна, от самите страни от Западните Балкани, но също така и от нас, тук, пък и на следващите две страни -Очаквания за какво? -За постигане на някаква по-голяма конкретика в този процес, защото очевидно това е процес, който ще продължи още няколко години, именно процесът на приемането на тези страни-членки", каза още той.

Златев подчерта, че страните от Западните Балкани трябва да убедят евросъюза, че реформите, които са предприели, са необратими.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе