Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Финансовият министър и БСП защитиха Агенцията по вписванията за раздадените бонуси

Финансовият министър и БСП защитиха Агенцията по вписванията за раздадените бонуси

Не бива да се слагат етикети на цели агенции, заради отделни технически проблеми, смятат и финансовият министър Владислав Горанов, и депутатът от БСП Румен Гечев. Поводът бяха днешните публикации за раздадени в Агенцията по вписвания "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември, когато беше и сривът в Търговския регистър.

Като уточни, че не е запознат какво са си раздали в звено-второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерството на правосъдието, Горанов коментира, че като цяло да се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията заради техническия проблем през лятото е неудачно. На мнение съм, отбеляза той, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали задълженията си и нямат вина за техническия проблем с Търговския регистър, биха могли да получат подобни бонуси.

Той припомни, че след 2012 г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители да могат да получават допълнителни възнаграждения, като те се формират от 75 на сто фиксирана част и 25 процента - гъвкава. Предполагам, че ръководството на агенцията на база на оценката на изпълнението на отделните служители е определило бонусите, посочи министърът. По думите му обаче, ако има раздадени допълнителни пари на служители или длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем, това е неприемливо.

На сходно мнение е и депутатът от левицата Румен Гечев. Ако някъде има пожар, пожарникарите ги награждават, а тези, които са предизвикали пожара, носят съдебна отговорност, направи сравнение политикът.

Агенцията по вписванията е изплатила допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрации и Вътрешните правила за заплатите в Агенция по вписванията. Сумата, изплатена в последното тримесечие на 2018 г. е в размер на 599 007 лв. Тя е разпределена според индивидуална оценка на всеки от общо 635-те служителя на агенцията. Средномесечният фонд "Работна заплата" на Агенцията по вписванията е в размер на 813 034 лв., съобщиха от пресцентъра на институцията.

Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията: "Всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината. Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно. Отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Нека не забравяме, обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива."

Агенцията по вписванията администрира четири регистри – Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ, Имотен регистър, Регистър Булстат и Регистър на имуществените отношения на съпрузите. Дори и по време на срива на Търговския регистър, работата в цялата Агенция не е спирала. След инцидента, работата в институцията е с по-голям интензитет от обичайния и се работи и в извън работно време. Към момента Агенцията се произнася в срок по всички постъпили вписвания, като е преодоляна забава от 20 дни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе