Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мъж се обеси в центъра на Киев

Мъж се обеси в центъра на Киев

55-годишен мъж бе намерен обесен на металната конструкция на новогодишната елха в центъра на Киев, съобщиха местните медии. Конструкцията се превърна в символ на антиправителствена съпротива и мъжът е сложил край на живота си именно там в знак на протест, добавя Ройтерс. Дървото е окичено с плакат на арестувания опозиционен лидер Юлия Тимошенко и лозунги срещу президента Виктор Янукович. Информацията за намерено тяло е постъпила в полицията в 11 ч в понеделник. По него няма външни рани. Води се разследване за установяване на причината за смъртта, съобщават органите на реда.

В същото време Роман Сеник, един от опозиционните активисти, прострелян в белите дробове при сблъсъците в Киев, починал в болница, съобщи Франс прес. Според официалните данни това е шестата жертва на битките в украинската столица. Протестиращи обаче твърдят, че броят на безследно изчезналите активисти расте. Говори се, че спецчастите Беркут имат практика да отвличат и елиминират неудобните лица.

Членове на радикално настроеното гражданско движение "Общо дело" ("Спилна справа") пък окупираха сградата на министерството на правосъдието. Завзета бе и тази на министерството на енергетиката. След акцията официалните власти в Украйна заплашиха да въведат извънредно положение. Според медиите външното министерство предупредило чуждестранните посолства в страната за тази възможност.

Няколко часа след това сплашване окупаторите освободиха двете сгради и ведомствата подновиха работата си. Служителите обаче влизаха през задния двор. Инициативата на министъра на правосъдието Елена Лукаш за въвеждане на извънредно положение обаче не е била обсъждана на съвещание при премиера Николай Азаров. Това заяви прессекретарят на ръководителя на украинското правителство Виталий Лукяненко.

В свое изявление Щабът за национална съпротива пък изрази готовност за продължаване на преговорите с правителството, за да се предотврати ескалация на напрежението и кръвопролитията, да се разреши кризата и запази целостта на страната. В изявлението се отбелязва, че решението е взето въпреки опитите на властта да провали преговорите. Опозицията изтъква, че правителството се опитва да прекрати разговорите с обвинения за превземане на сградата на министерство на правосъдието от страна на демонстрантите.

Казаци и ветерани ще бранят властта

Обществени организации на казаци и на ветерани от войните в Афганистан организираха в Донецк доброволни дружини, които да помагат на правоохранителните органи да поддържат реда в града. "В центъра на Донецк по своя инициатива патрулират доброволни дружини на казаци и военни ветерани. Подсилени са и милиционерските патрули", се казва в прессъобщението на местната администрация. Предната вечер в центъра на Донецк се проведе "мирно събрание на привържениците на настоящата власт". Подкрепящите правителството се събраха при паметника на Тарас Шевченко, след което се отправили към сградата на областната администрация. Скандирания не е имало, хората държали в ръце плакати с призиви да се прекратят безпоредиците и да не се допуска превземане на правителствени сгради. Половин час след началото на събранието на мястото пристигнали въоръжени с бейзболни бухалки мъже, които разбили главата на един от поддръжниците на правителството.

Мобилизират спецчасти
в Източна Украйна

В югоизточната част на Украйна силите за сигурност събират части, които при необходимост може да бъдат използвани в Киев и други градове, съобщава изданиетоа Цензор. Тези формирования ще бъдат използвани в случай на безредици в Киев, Тернопол и Хмелницки. Междувременно украинската полиция е задържала десетки хора, които са опитали да превземат сградите на областните администрации в източната част на страната. В Днепропетровск са извършени 37 ареста, в Запорожие - 30, в Черкаси - 12, и 11 - в Суми.

Бунтът се пренася и в източните части

Протестите в Украйна се разпространиха и извън Киев. Бунтове пламнаха в източната, северната и южната част на страната, съобщи днес Би Би Си. Активисти обсадиха административни сгради в редица градове и на някои места влязоха в сблъсъци със силите за сигурност. Новият изблик на протести започна, след като лидерът на опозицията Арсений Яценюк отхвърли предложението на президента Виктор Янукович да бъде назначен за премиер, а Виталий Кличко да стане вицепремиер. Източната част на Украйна има тесни връзки с Русия и е главната база в подкрепата за президента Янукович, напомня Би Би Си. Вълненията вече засегнаха Виница и Суми, както и Черкаск.

Управляващите готови за вот за оставка

Групата на управляващата Партия на регионите във Върховната Рада в Украйна е готова във вторник да гласува на извънредно заседание на парламента за оставката на правителството на Николай Азаров, но само в случай, че лидерите на опозицията приемат предложението на президента на страната Виктор Янукович да влязат в ръководството на кабинета на министрите. Това заяви първият заместник-председател на фракцията Михаил Чечетов, цитиран от РИА Новости.

След преговори с опозицията Янукович предложи длъжността министър председател на лидера на парламентарната фракция "Баткившчина" Ярсений Яценюк, а длъжността на вицепремиер по хуманитарните въпроси - на председателя на партия УДАР Виталий Кличко.

Оставката на правителството на Азаров е едно от основните изисквания на опозицията в преговорите с властите. Яценюк заяви, че засега опозицията не отхвърля, но и не приема предложението на държавния глава. По думите му, въпросът трябва да се обсъди от фракциите и да получи одобрението на хората.

Комисарят по разширяването пак в Киев

Европейският комисар по въпросите на разширяването и европейската политика за съседство Щефан Фюле отново е отпътувал за Киев за провеждане на преговори с правителството на Украйна и опозицията.

Официалният представител на еврокомисаря заяви, че целта на визитата му е да помогне на страните да намерят изход от кризата. Предишната визита на Фюле в Киев бе на 24-25 януари. Тогава той проведе преговори с правителството и опозицията, в хода на които призова страните да прекратят насилието и да продължат диалога.

"Обсъдихме редица стъпки, които биха помогнали за засилване на доверието и политически процес, насочен към преодоляване на кризата. Казах на моите украински партньори, че ЕС ще продължи да участва в процеса за намиране на изход от кризата", заяви Фюле след двудневното си посещение тогава.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе