Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Круз сложи кръст на Тръмп в Айова

Круз сложи кръст на Тръмп в Айова

Клинтън спечели с фотофиниш първата надпревара по пътя към Белия дом

„Огромната победа", която прогнозираше ексцентричният милиардер Доналд Тръмп на партийните събрания на републиканците в Айова, се оказа триумф за сенатора от Тексас Тед Круз. Републиканецът, роден в Канада през 1970 г. под името Рафаел Едуард Крус, чиято фамилия на испански означава „кръст", спечели 28 на сто от гласовете на избирателите в Айова. Той е американски гражданин, но испаноезичната и средиземноморска връзка в произхода му е много силна. Баща му, Рафаел Биенвенидо Круз е роден в Куба, а дядото на Тед е Канарските острови, Испания. Докато майка му Елионор Елизабет Уилсън е родом от щата Делауеър, но е три четвърти ирландка и четвърт италианка. В надпреварата Тръм получи 24% и въпреки загубата обеща да продължи борбата за номинация.

„Ще спечелим републиканската номинация и после лесно ще спечелим изборите срещу Хилари Клинтън или Бърни Сандърс", каза Тръмп пред поддръжници в щата Айова, след като стана ясно, че е загубил. „Завършихме втори, но искам да ви кажа нещо – за мен е чест, за мен наистина е голяма чест", заяви Тръмп пред поддръжници, след като се разбра, че губи с 4 процента от Круз. Който произнесе емоционална реч след обявяването на резултатите. „Айова каза думата си. И изпрати послание, че номинираният от Републиканската партия и следващият президент на САЩ няма да бъдат избрани от медиите. Няма да бъдат избрани от лобистите. Но ще бъдат избрани от най-невероятната и мощна сила , която идва от пазителите на суверенитета – ние, американският народ", заяви Круз сред мощни аплодисменти. И обеща да продължи кампанията си по същия начин, като обиколи всяко кътче и разговаря с всеки очи в очи – от лидера до обикновения човек. От републиканците на трето място с малка разлика от Тръмп е сенаторът от щата Флорида Марко Рубио с 23%. Рубио, който е син на кубински имигранти и, чиято фамилия на испански означава „рус", вече поздрави Круз, но каза, че се вижда като кандидат, който може да обедини Републиканската партия.

Изказването му по време на партийните събрания не беше по-малко колоритно от тези на съпартиеца му Тръмп. „Хилари Клинтън е дисквалифицирана от това да е президент на САЩ. Защото пазеше класифицирана и чувствителна информация на личния си мейл сървър, понеже си мисли, че е над закона. И затова Хилари Клинтън никога няма да може да е главнокомандващ въоръжените сили. Защото това не може да е човек, излъгал семействата на хора, които са загинали в служба на страната си", изтъкна Рубио. Победителят Круз също не пощади претендентката бившата първа дама на САЩ. „Демократите тук изглежда са във виртуална връзка между кандидат, който претендира, че е социалист, и кандидатка, която претендира, че не е. Но както Маргарет Тачър беше отбелязала, проблемът със социализма е, че изхарчваш парите на другите хора", изтъкна Круз.

Хилари беше доста по-въздържана в речите си и не се изкуши да нападне кандидатите от противниковия лагер. До последно тя водеше с едва 0,2% пред сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Като в процентно измерение съотношението беше 49,8% на 49,6% за самопровъзгласилия се социалист. В крайна сметка директорът на предизборния екип в този щат Мат Пол провъзгласи Клинтън за победител сред демократите. Така тя получава 12 от 24-те делегати от Айова за конгреса на демократите през юли, който ще определи официално кандидата на партията на президентските избори. Докато Сандърс получава 11 делегати. По отношение на разпределението им в републиканския лагер - Круз получава 8 от общо 30-те делегати, които ще представляват Айова на конгреса на републиканците, който също е през юли, и на който ще бъде определен кандидатът на партията на президентските избори. Тръмп остава със 7, а Рубио - с 6. Трима делегати за републиканската конференция все още не са разпределени.

Следващият етап от надпреварата са първичните избори на републиканците и демократите в Ню Хемпшър на 9 февруари. В републиканския лагер Доналд Тръмп води в североизточния щат и в национален план. При демократите, Сандърс води убедително пред Клинтън в Ню Хемпшър, но изостава на федерално равнище.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе