Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Неофит и Кирил с обща молитва в Москва (ОБЗОР)

Неофит и Кирил с обща молитва в Москва (ОБЗОР)

Главите на българската и руската православна църква - патриарсите Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва. Близо един час продължи официалната срещата на главата на БПЦ патриарх Неофит с неговият домакин патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил.

Снимка от тържествената служба публикува в профила си във Фейсбук Западно и Средноевропейският ни митрополит Антоний.

Двамата разговаряха за наболелите проблеми в Православния свят преди насрочения за юни всеправославен събор на остров Крит. Кирил и Неофит обмениха мнения и позиции преди срещата на гръцкия остров. Централна част от първия ден на посещението на църковната ни делегация водена от българския патриарх в Москва бе съвместната света божествена литургия с руския патриарх в най-големият женски манастир в руската столица „Света Матрона Масковска".

Събитието бе знаменателно не само за монахините и вярващите, а защото за първи път двама патриарси отслужват в него Божествена литургия. След нея патриарсите - Неофит и Кирил - отслужиха молебен за новоканонизирания светия от двете църкви - архиепископ Серафим Богучарски, софийски чудотворец. В словото си руският патриарх Кирил отбеляза мястото и значението на Свети Серафим в духовните връзки между двете църкви и народите ни. Той благодари на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, към когото се обърна с обръщението "Ваше величество", казвайки, че по време на управлението на баща му - цар Борис - Свети Серафим е служил в България.

Патриарх Неофит благодари за канонизацията на Свети Серафим, подчертавайки неговата роля в духовния живот на България и признанието от вярващите у нас към него.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе