Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Калфин: Плевнелиев да внимава какво говори

Калфин: Плевнелиев да внимава какво говори

Кирил Добрев призовал БСП да задейства процедурата по импийчмънт

Държавният глава да прояви морал и да даде оставка, искат АБВ и "Позитано"

"Държавният глава Росен Плевнелиев трябва много внимателно да преценява какво говори, особено в ситуацията, в която трябва да търсим обединение на международната общност по отношение на тероризма. В такава обстановка абсолютно неприемливо е да се държи така и да засяга маловажни въпроси като атаки на сайтове от хакери". Това заяви пред БНТ днес вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Зам.-председателят на АБВ направи коментара си по повод интервюто на Плевнелиев пред британския в. "Индипендънт". Държавният глава изуми всички с твърденията си, че Русия води "хибридна" война срещу България, а Путин искал да разруши Европа, атакувайки Балканите.

Ден по-рано именно АБВ призова Плевнелиев да подаде оставка, "за да престане да позори родината си". Калфин бе категоричен, че подкрепя думите на Румен Петков. "Неслучайно позицията ни беше толкова остра. Действително държавният глава трябва много внимателно да преценява какво говори и когато целият свят и международната общност върви към търсене на съгласие, изведнъж да се оплакваш, че някакви тъмни руски сили са блокирали сайта на Президентството, е несериозно", посочи Калфин. Според него трябва да се търси коалиция между Европа, САЩ, Русия и арабските страни за ефикасна борба срещу заплахата на тероризма.

БСП да задейства процедурата по импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, предложил соцдепутатът Кирил Добрев за заседание на парламентарната си група във вторник, научи "Стандарт". Той настоял БСП да се докаже като опозиционна партия и да започне събирането на подписи. "Този човек е напълно неадекватен", заяви Добрев.
Въпреки че преди ден соцлидерът Михаил Миков намекна, че БСП е готова да подкрепи искане за импийчмънт, ако друга формация го предложи, днес идеята на Добрев е била отхвърлена. Съпартийците му Чавдар Георгиев и Филип Попов заявили, че процедурата е твърде сложна, отговорност не може да се търси за интервю и е невъзможно да съберат подкрепа от две трети от депутатите в НС. Друг соцдепутат пък изтъкнал, че така щели да подкрепят амбициите на АБВ за президентския вот догодина.

От АБВ днес обясниха, че не възнамеряват да стартират процедурата за импийчмънт, защото тяхна проверка също показала, че няма такава конституционна възможност. Депутатът Георги Кючуков от АБВ обаче бе категоричен, че партията му настоява Плевнелиев да се оттегли доброволно като морален акт.

Както "Стандарт" пръв съобщи, на КСНС миналата седмица първите държавни мъже отрязали опита на Плевнелиев да прокара тезата си, че Русия дестабилизира Европа. От декларацията, с която политическите сили излязоха, е отпаднал текстът, предложен от президента: "От определящо значение за засилване на нестабилността в Европа е завръщането на Русия като агресивен защитник на националните си интереси чрез политиката на влияние, налагано от военна, дипломатическа и пропагандна мощ".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе