Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Издирват камикадзе, други 2 са се взривили

Издирват камикадзе, други 2 са се взривили

Белгийската полиция обяви за издирване един от заподозрените за терора на брюкселското летище. Той носи светло яке и светла риза. По непотвърдена информация мъжът е избягал, а другите двама атентатори-самоубийци са се самовзривили, съобщи АФП.

Издирваният е един от тримата мъже, които са записани от охранителните камери минути преди самоубийствения атентат на „Завентем". На снимките се виждат трима мъже, а двама от тях носят ръкавица на едната си ръка. Според експерти това вероятно им е помогнало да скрият детонаторите на бомба или на колан с експлозиви. Смята се, че двамата мъже вляво на кадъра са извършили самоубийствения атентат.

Междувременно стана ясно, че джихадистите от "Ислямска държава" са потвърдили официално, че те носят отговорност за случващото се в Париж.

„Тайна клетка от войници на Халифата извърши атака срещу кръстоносеца Белгия, която се бори срещу исляма и мюсюлманите", се казва в изявлението.

Преди да бъде направено официалното изявление от джихадистката група, свързаната с нея информационна агенция „Аамак" съобщи, че „Ислямска държава" поема отговорност за атентатите.

„Бойци на „Ислямска държава" извършиха атентати с помощта на колани с експлозиви и взривни устройства във вторник, вземайки за мишена летище и метро станция в центъра на столицата на Белгия, която участва в международната коалиция срещу „Ислямска държава", се казваше в съобщението в „Аамак" на арабски и английски език.

„Бойците на „Ислямска държава" откриха огън в летището „Завентем", след което някои от тях активираха коланите си с експлозиви, а един мъченик детонира колана си в метро станцията „Малбек", посочваше още съобщението.

Белгийските власти потвърдиха, че са намерили трета неексплодирала бомба на летището в Брюксел, което бе разтърсено от два взрива. „Три бомби са били внесени в сградата, от които една не е успяла да се взриви", потвърди губернаторът на провинция Фламандски Брабант на пресконференция на летището, като добави, че по-късно е разрушена в контролирана експлозия.

Брюкселското летище „Завентем" ще остане затворено и в сряда след атентата. Всички полети на компанията Brussels Airlines от и към аерогарата са анулирани. Пътниците, които са щели да пътуват със самолети на групата Lufthansa, тоест с компаниите Brussels Airlines, Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines и Germanwings, между 22 и 28 март към, от или транзит през Брюксел може да си получат парите обратно или да променят датата на полета.

Общественият транспорт към летището е спрян. Част от линиите на градския транспорт бяха подновени в 16 часа местно време.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе