Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гняв на Балканите заради смога

Гняв на Балканите заради смога

Големи градове в няколко страни на Балканите за засегнати от опасни равнища на смог през последните дни, което предизвика гняв сред жителите и официални предупреждения да стоят на закрито и да избягват физическа активност, съобщава "Асошиейтед прес".

Правителството на Сърбия се събра за извънредно заседание за справяне с проблема, малко след като пик на равнищата на замърсяване на въздуха през уикенда предизвика спешни мерки в босненската столица Сараево.

Високите концентрации на токсини във въздуха са характерни през зимата в балканските страни, които до голяма степен зависят от въглищни електроцентрали, и където хората карат стари автомобили и използват дърва и въглища за отопление.

Растящото замърсяване разгневи природозащитници както в Босна, така и в Сърбия, като те изтъкват, че властите правят твърде малко за разрешаване на проблема, при това с голямо закъснение.

Белград е обгърнат от дни в облак смог, като особено пострадаха ниско разположени райони. Сайтът на градските здравни власти днес издаде предупреждение: "Въздухът в Белград е замърсен!

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе