Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Дончев: Няма лоша дата за избори

Дончев: Няма лоша дата за избори

Винаги сме готови за избори, няма лоша дата за избори.Това коментира пред Дарик радио вицепремиерът Томислав Дончев. Повод бе заявеното от президента Румен Радев намерение да насрочи парламентарния вот в първата възможна по закон дата - 28 март.

По думите му колкото изборите са по –близко до топлата част от месеците в годината, толкова е по-добре за гражданите. Веднага след това обаче заяви, че предвид настроенията в обществото, колко по-рано е вотът, толкова по - добре. Така опонентите им можело да се включват в битката, а суверенът да отреди кой е по-добрият.

Томислав Дончев припомни, че по негова инициатива вече има сформирана работна група заедно с представители на здравното ведомство, РЗИ и ЦИК, за да търсят най-подходящите алгоритми по организацията на изборите. По думите му здравните власти вече имат алгоритъм как трябва да действат самите избиратели и членовете на секции при пандемия.

 

Дончев обаче поясни, че продължават да работят по спорните въпроси и да търсят решение, визирайки гласуването с карантинираните. За целта е помолил външно министерство да направи справка държавите, които наскоро са провели вот, как са се справили със ситуацията. Ще сравним опита на всички, увери Дончев и добави, че има време да се направи добър алгоритъм и да покажем, че може да организираме избори.

Според Дончев темата за машините на вота остава деликатна, но данните засега показват, че те не носят висок риск от заразяване. Направен е и анализ относно карантинираните и правото им на глас. Вицепремиерът поясни, че е неприемливо граждани да се лишават от избирателни права. По думите му обаче процесът за организиране на гласуване с подвижна урна не е лесна задача и предполага рискове заразяване.

„Ккриза" е думата на 2020 г., каза Дончев. А за догодина думата ще е "възможност". Никой не е подготвен за тази криза, коментира вицепремиерът. По думите му неведнъж е била повдигана темата за реформи в здравеопазването. Например осигуряването на повече легла. "В един момент този, изглеждащ като справедлив укор, сега изглежда безпредметен. Въпросите в тази ситуация не предполагат прости отговори", каза още вицепремиерът.

В България до момента подобен тип мерки за съхраняване на заетост се правят за първи път. Няма как такова решение да бъде безпогрешно от първия път, коментира Томислав Дончев във връзка с обявените социални мерки.

 

Според него в ситуация, в която имаме такава висока заболеваемост и смъртност, решаващо трябва да е мнението на лекарите и здравните власти.

По думите му много от системите ни се огъват и изпитват трудности в тази ситуация – здравната, социалната, тази за помощ на бизнеса и инвестициите. "На нас са ни нужни по бързи системи, че доставят парите до фирмите за 2-3 месеца.", каза той.

Очаквам до седмица да имаме първите ваксинирани, каза той.  И добави: "Предвид факта, че вече има произведени ваксини и те всеки момент ще дойдат в България, аз си мисля, че политиците не са приоритетни у нас за имунизация. Когато ми дойде редът да се ваксинирам, спрямо плана на Оперативния щаб, ще го направя".

Планът за възстановяване се усъвършенствал и Дончев се надява да представи новия вариант през януари. По думите му обикновено публичните средства стигат фирмите за около година и половина, а целта е това да става максимум за половин година.

С фигурата на разследващ главния прокурор сме щели да отговорим на препоръките на международните организации. По думите му Европейският съюз не е конструиран да управлява кризи, но досега винаги е успявал да се справи - и с банковата, и с бежанската и с тази криза, която се случва в момента.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе