Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Чобанов: Намалихме дълга

Чобанов: Намалихме дълга

София. "Много митове се разказаха как ще откраднем 1 млрд. Към края на март 2013 дългът е бил 14,4 млрд., а към края на годината е 14,1 млрд., тоест той е с 300 млн. по-ниско, ние сме намалили дълга всъщност. Продължихме нормалния процес на погасяване на задължения и в края на годината се оказахме с дълг с 300 млн. по-малко и с фискален резерв с 400 млн. лева по-висок", заяви финансовият министър Петър Чобанов пред бТВ.

За емитирания нов дълг от 4,4, млрд. лева за 2014 г., Чобанов заяви, че тези 4,4, млрд. са лимита, който са си поставили за новоемитиран дълг. "Около 1,3 млрд. са за падежиращ стар дълг. 1,7 млрд. ни трябват да платим отново стар дълг, който падежира през 2015 г. и останалите 1,4 млрд. са за финансиране на бюджетния дефицит. Парите отиват по предназначение. Тези пари няма да увеличат дълговото бреме. Повтарям, това е лимит", подчерта Чобанов.

"Симеон Дянков изглеждаше стиснат. Изглеждаше, че поддържа фискална стабилност, но не беше прецизен в действията си, той оставяше плащания за следващите години, не връщаше ДДС."

1,5 млрд. лева за здравни осигуровки бяха похарчени, няма ги. Похарчени са, бяха вкарани в общия кюп. Не са ползвани по предназначение тези пари. Така Чобанов коментира изчезването на 1,5 милиарда лева от здравните осигуровки на българите по времето на Дянков като финансов министър.

По темата за икономическия растеж за 2014 г., Чобанов каза, че прогнозите не са преувеличени. "Опасявам се по-малко в момента, отколкото преди 6 месеца, поради мерките, които предприехме за да оживим икономиката. Ние започнахме навреме да връщаме ДДС на бизнеса, припомни финансовият министър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе