Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Честваме 107 години от обявяването на Независимостта на България

Честваме 107 години от обявяването на Независимостта на БългарияЗапочнаха честванията в Деня на Независимостта.

22-и септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност. Това се посочва в обръщение на президента Росен Плевнелиев.

В дни на изпитания винаги трябва да помним решителността и волята на нашите предци. В тях ще открием сили и вдъхновение да отстояваме достойнството на България, националната ни независимост и благоденствието на нашите деца. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!, завършва обръщението си държавният глава.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави всички българи по случай 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

Вярвам, че ние българите сме миролюбив, милостив народ и ще допринесем за стабилизирането на Обединена Европа. В същото време ние трябва да бъдем непоколебими към паметта на дедите ни и да продължим да се обединяваме като нация и народ в името на независима и свободна България, подчерта премиерът.

Във Велико Търново празнична света литургия в църквата "Светите 40 мъченици" даде началото на тържествата. Градът ще бъде център на тържествата за 107-та годишнина от обявяването на Независимостта. Гост ще бъде председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

На 22 септември 1908 година в старата столица княз Фердинанд обявява с манифест България за независимо царство и приема титлата "цар на българите". Първо манифестът е прочетен в средновековната черква "Свети 40 мъченици". Проф. Петко Петков - историк от Великотърновския университет, обясни:

Мястото съзнателно е избрано. Над 20 години на българския престол, иначе доста неопитен, непознаващ българите при пристигането си, княз Фердинанд вече е научил най-важните неща за предшествениците си - великите български царе, и знае, че тази църква е символна за държавността, а и за монархията в България и затова е избрал това място.

Днес в църквата беше отслужена света литургия с участието на квартет "Ангелски гласове", както и водосвет, и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски", както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Соня Петрова - главен уредник на Регионалния исторически музей във Велико Търново:

Неслучайно старата българска столица е избрана от Фердинанд и единодушно от целия кабинет, за да дойдат тук в историческата църква "Свети 40 мъченици", за да извършат това велико дело. Сега ние го омаловажаваме от времето, от разстоянието на годините, но тогава те са се чувствали наистина като творци на историята.

След литургията в църквата програмата продължава с военен ритуал за издигане на националното знаме в архитектурно-музейния резерват "Царевец". Оттам ще тръгне шествие. На площад "Цар Асен I" ще има тържествена проверка, в която ще участват почетни роти от Националния военен университет. Програма "Хоризонт" на БНР ще предава пряко тържествената проверка от 19:30 часа.

В София Денят на Независимостта беше отбелязан на площад "Александър Батенберг". Организатор на честването беше Столичната община.

В Пловдив проявите започнаха в църквата „Света Неделя” с молебен за здраве и благополучие на целия български народ. Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов в подножието на храма.

На днешния ден през 1990 година за първи път членове на сдружението „Център Петко Каравелов” се събраха именно в църквата „Света Неделя“, за да отбележат, че тази дата от историята ни  не бива да остава в забвение, защото бележи началото на българската държавност, подчерта Владимир Дончев:

За съжаление не всички българи го разпознават като празник и причината е идеологическа. Това е натрупването, което имаше преди промените, преди 10-и ноември, че това е празник на Фердинанд, на буржоазното правителство на Александър Малинов и поради тази причина не трябва да се чества. Истината обаче е, че Съединението на Северна и Южна България с Източна Румелия нямаше да може да породи своя ефект и да доведе до закономерния резултат на създаването на една единна българска държава, ако ние всъщност не бяхме се отърсили от василитета от Турция.

Тържественият ритуал по повод празника се състоя пред колоната на Независима България на пл. „22 септември”. В него се включи и представителна част на комитет „Родолюбие“.  Празничната програма продължава с два  концерта - на „Биг  Бенд Пловдив” на Римския стадион, а вечерта - на фолклорните ансамбли „Тракия” и „Пирин” на Античния театър.

В Пазарджик с издигане на националното знаме и тържествена церемония на площад "Константин Величков" в 11 часа започна честването на Независимостта.

Празничен молебен за България беше отслужен на площад "Независимост" във Варна . Под звуците на националния химн, изпълнен от представителния духов оркестър на Военноморските сили тържествено беше вдигнато националното знаме.

И Стара Загора отбелязва официално и ритуално Денят на Независимостта на България. 22 септември е празник и на Старозагорските минерални бани. С вoдocвeт пo повод xpaмoвия пpaзниĸ нa църквата „Cвeти Koзмa Зoгpaфcĸи", ocвeщaвaнe нa тpaдициoнния ĸypбaн и кoнцepтът нa aнcaмбъл "Зaгope" ще отбележат празника в селото.

В Кърджали празникът започна с тържествен ритуал от 11 часа пред Паметника на освободителите.

Oбщина Благоевград ще отбележи годишнината с почести за воините, загинали за обединението и Независимостта на страната. Церемонията е пред Паметната плоча на площад "Георги Измирлиев".

В Петрич също ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за Родината.

За пореден път жители и гости на Добринище имат два повода за честване - Деня на Независимостта и празника на града, който е на 22 септември.

Експозициите на Регионалния исторически музей в Кюстендил днес ще приемат посетители безплатно посетители.

В Силистра 107-та годишнина от обявяването на Независимостта се отбелязва с венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Тържествата по повод Деня на Независимостта имат вековна традиция в Силистра. Първите архивни документи за отбелязването на този празник датират още от 1909 година. Заповед на тогавашното градско общинско управление на Силистра, която се пази в държавния архив, разпорежда на всички обществени сгради и частни домове да бъдат поставени чисти народни флагове. За нарушаване на заповедта е предвидена глоба от 50 лева, които представляват една десета от тогавашната заплата на общински чиновник. В архива се пази и афиш за тържествата по повод Деня на Независимостта от преди век, от който става ясно, че на този ден са се провеждали факелни шествия и дефилета на спортисти и колоездачи, а празненствата са завършвали с народни хора на площада.

В Ловеч Денят на Независимостта ще бъде отбелязан с анимирано лазерно шоу върху скалния венец на хълма Стратеш и аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина - Историята своя тачим".

В звуковия файл може да чуете репортаж от Велико Търново на Катя Чорова.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе