Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Министрите чакали от неделя до днес, за да подадат оставките си

Министрите чакали от неделя до днес, за да подадат оставките си

Времето от неделя до днес е било необходимо, за да могат да се предадат всички необходими материали на органите, които разследват катастрофата край Своге. Това обяви вътрешният министър Валентин Радев на брифинг в министерския съвет. Той уточни, че такава е била уговорката с премиера Борисов. Министър-председателят днес е казал и на тримата министри (Московски, Радев и Нанков), че след като всички материали са предадени, вече трябва да се депозират и оставките. "Тези няколко дни ни трябваха именно за това - ние сме хората, които най-добре познаваме системите в момента", добави Валентин Радев.

В отговор на журналистически въпрос министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков посочи, че с депозираните оставки се понася политическа отговорност от страна на трите министерства, които имат "касателства по трагичния инцидент". Основната цел е била е максимално бързо да възтържествува справедливостта.

"Ние съдействаме, съдействахме и ще съдействаме и оттук-нататък, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин и наистина да се въздаде справедливост на база отговорностите, които всеки участник трябва да понесе", заяви Николай Нанков. Той посочи, че още в неделя и тримата министри са били в готовност да подадат оставки.

Валентин Радев уточни, че мотиви за оставката си той не е писал, но е разговарял с премиера Борисов и не е било нужно той да бъде убеждаван. Радев посочи, че има много други, които са виновни за това, което се е случило, но очевидно не е била добре организирана работата и по министерствата, за да се случи този инцидент. По думите му пътно-транспортните произшествия в страната намаляват, но и този инцидент се е случил и затова тримата министри депозират оставките си, за да понесат политическа отговорност.

Не толкова добрата комуникация между отделните ведомства по темата пътна безопасност е една от грешките и на тримата министри, каза още Валентин Радев. „Няма други депозирани оставки, освен нашите. Те са по линия на ангажимента, който имаме като ръководители на министерствата", посочи той.

„Може би координацията между ведомствата под наше ръководство не е била на нужното ниво. Не винаги уведомяването на друга институция за даден проблем е достатъчна. Ако има ежедневен контрол по спазване на ограниченията за движение по пътищата, може би нямаше да се стигне до инцидента", коментира Николай Нанков. „Отговорността, която носим с оставките си, е личен акт. Оставката ни е поискана от премиера, депозирахме волята си още 5 дни", каза още той.

Вероятно ще се върнем в Народното събрание, съобщи Радев. „Чак в такива детайли не сме отивали. Ние сме в оставки и докато се намерят нови министри, това е работа на премиера, ние продължаваме да си вършим работата. Предполагам, че това е естественият ход, за да сме на светло пред вас най-малкото, защото ако се скрием и ни няма и там... Това е само разсъждение в момента. Нека го обмислим, ще решим с партията какво да направим", коментира Радев и добави: „По-добре там да ни питате, да продължаваме и ние да даваме информация, така аз си мисля".

„Неслучайно казах, че през 2017 и 2018 г. пътнотранспортните произшествия намаляват. Трудно е сега, когато го казвам, някой да повярва и да е приемливо на фона на тези жертви, но това е истината. Всички назад, ако погледнем правителството на ГЕРБ какво е направило, наполовина сваля жертвите – от близо 1000 на 600. Сега сме леко нагоре", допълни Радев. По думите му всички назад, които са отговаряли във всичките системи, всичко ще бъде прегледано.

„Предполагам, че това ще бъде и работата на прокуратурата, за да установят кои са виновните. Ние само събрахме материалите", каза още Валентин Радев.

Относно това дали с подадените оставки ще се решат проблемите в конкретните три министерства, както и проблемът, който е довел до тежкия инцидент край Своге, Радев обясни: „Оставките никога не решават проблем – никога. Това е политическа отговорност. Такава революция, която в момента се прави от трите министерства, плюс още някои, промени в Закона за движение по пътищата, говоря за законодателство в три нови закона, сменяме тази междуведомствена комисия, правим по-голяма. Не говоря за органа, за който онзи ден говорихме".

По думите му всички тези неща ще се случат в близко бъдеще. „Ще минат през парламента. Много добри неща в тази посока - за намаляване на пътните произшествия. Миналата година бяха 602, трябва да слезем около 400-300. Това е заложено, работа е на министерствата. Тук са насложени проблеми от много време назад, но някой да е заставал да поеме такава отговорност? Правим тези стъпки, тепърва ще ги обясняваме, но не е сега моментът. През цялото време докато ме питате аз си мисля за онези мъже и жени, които са в болница. Не ми е удобно да се извинявай и обяснявам какво сме направили", каза още Радев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе