Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Българско председателство на най-стария комитет на НАТО

Българско председателство на най-стария комитет на НАТО

Брюксел. Комитетът по инвестициите (Investment Committee) на НАТО единодушно избра за свой председател полковник Константин Нестеров, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Полковник Нестеров е офицер от Българската армия и понастоящем началник на отдел в дирекция "Отбранителна политика" на Министерството на отбраната. Има опит и като национален представител в Комитета по инвестициите и други управляващи и формиращи ресурсната политика и планиране органи на Алианса.

Комитетът по инвестициите е най-старият действащ комитет в Алианса. Неговото съществуване започва със създаването на Северноатлантическия пакт с основно предназначение създаване на отбранителна инфраструктура и колективни способности на територията на страните-членки. След края на Студената война, аналогична задача се изпълнява на територията на новите страни-членки, включително и България. Средствата за изпълнение на тези широкомащабни проекти се осигуряват за сметка на т.н. Общи фондове, които се попълват от вноските на страните-членки в Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NATO Security Investment Programme - NSIP).

Основно предназначение на изпълняваните на територията на страната инфраструктурни проекти е достигане на оперативна съвместимост със силите и средствата на нашите съюзници. За изтеклите 10 години членство на България в НАТО по линия на NSIP бяха реализирани редица проекти, които при други условия не бихме могли самостоятелно да финансираме. Нашето активно участие в дейността на Комитета по инвестициите на НАТО подпомогна дейността ни в създаването на способности в областта на Противовъздушната отбрана, Военновъздушните сили и комуникационните и информационните способности на Българската армия. Към момента се изпълняват проекти за нуждите на информационната съвместимост на българските Военноморски сили, модернизиране на авиобаза Безмер, мобилните комуникационните модули на НАТО и др.

Комитетът по инвестициите е крайният орган на НАТО по създаване на отбранителни способности. На заседанията на същия, страните постигат консенсус по финансирането на необходимите за Алианса способности. Само за текущата 2014 г. финансовата рамка на оторизираните за изпълнение проекти е в размер на около 1,5 милиарда евро. Годишният таван на разходите за годината на инвестиционната план-програма е определен на 800 милиона евро.

Избирането на български кандидат за председател на Комитета по инвестициите на НАТО е успех за България и е признание за цялостната успешна дейност на страната ни и на Министерството на отбраната в различните управляващи и работни органи на Алианса.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе