Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Културни ценности иззети при арест на международна трафикантска група (допълнена)

Културни ценности иззети при арест на международна трафикантска група (допълнена)

Организирана престъпна група за трафик на културни ценности е разбита при международна операция, съобщиха от вътрешното ведомство. Действията са осъществени съвместно от властите в България и Испания с подкрепата на координационния център на Евроджъст.

В хода на действията на територията на двете държави са задържани общо 13 български граждани (четирима в България и деветима в Испания), претърсени са над 20 адреса. От организираната престъпна група са иззети 30 600 предмета – монети, украшения и други, представляващи културно-исторически ценности.

Тепърва ще става ясно откъде са придобити културните ценности, открити при акцията в България и Испания, каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. Във връзка с неутрализираните две престъпни групи за трафик на културни ценности и за печатане на фалшиви пари, гл. комисар Спиридонов коментира, че най-основното и по двата случая е перфектната международна дейност, която имат и Специализирана прокуратура и ГДБОП с партньорски структури в Европа и САЩ.

„По първия случай с трафика на културните ценности бих казал, че придобитата информация е още от началото на януари месец. Тогава колегите успяха да развият информацията как тези ценности напускат страната и там са обявявани за продажба чрез електронни сайтове. България е на възлово място между Изтока и Запада, включително и тези военни действия, които се водят на територията на Сирия. През България минават много културни ценности за Европа. Откъде са придобити тези културни ценности тепърва ще става ясно", каза още Спиридонов.

„Перфектна оперативна работа на колегите по фалшификациите. Бих казал, че в една толкова конспиративна дейност изключително трудно се стига до абсолютно всичко в първоначалния етап. Няма да крия, че за много от нещата сме подозирали какво ще намерим на тези адреси. Част от техниката е открита в гараж, изолиран от шума.", съобщи още комисарят.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе